Technológia

Od roku 2004 sa víno vyrába v novom vinárskom závode vybavenom najmodernejšou technológiou.

Ani s najprogresívnejším vybavením nie je profesionálna výroba vína jednoduchý proces.
Pracovníci firmy musia okrem jej ovládania poznať biotechnológie i mikrobiológiu, aby vedeli správne zvoliť vhodný spôsob spracovania hrozna. Samozrejmý je cit pre víno v každej etape jeho výroby.

Biele hrozno sa spracúva s veľkou pozornosťou. Najprv sa odstopkuje, potom šetrne vylisuje. Mušty sa odkalia a nasleduje riadené kvasenie. Víno zrie v antikorových tankoch pri nízkych teplotách, aby sa zachovali aromatické a buketné látky, ktoré sú typické pre severnú vinohradnícku oblasť, v ktorej sa nachádza Slovensko.

Červené vína sa po odstopkovaní nakvášajú vo vinifikátoroch, kde pri kontrolovanej fermentácii dochádza k macerácii nielen farbiva, ale aj tanínov a buketných látok. Po vylisovaní  nastáva proces tzv. jablčno-mliečnej fermentácie a následne vyzrievanie v drevených sudoch.

Ružové víno sa vyrába z Cabernetu Sauvignon a Frankovky modrej. Hrozno sa jemne lisuje bez predchádzajúceho nakvášania, čím budúce víno získava jemnú ružovú farbu a celé spektrum nádherných aromatických látok.

vina