Napisali o nas

Najlepším kuchárom je opäť Žídek

Ocenenie Gurmán Award za najlepšieho kuchára získal Jaroslav Žídek. Jednu z cien, cenu za celoživotné dielo, ktorú získal Ondrej Antovszký odovzdávali Hospodárske noviny.

Najlepší kuchár, najlepšia reštaurácia a cena za celoživotné dielo v gastronómii. Aj tieto ocenenia si odniesli významné osobnosti v piatok večer z udeľovania cien Gurmán Award 2010. Ocenený bol trojnásobný víťaz kategórie kuchár roka Jaroslav Žídek i reštaurácia Camouflage, kde zároveň pôsobí ako šéfkuchár. Cenu za celoživotné dielo získal Ondrej Antovszký.

Čítať ďalej: Najlepším kuchárom je opäť Žídek

Slovenskí ružoví panteri dobyli Paríž

Najlepšie ružové vína sa vyrábajú na Slovensku. Na svetovej súťaži Paris Vinalies Internationales získal Vladimír Mrva titul šampióna, Martin Pomfy zlatú medailu a vinárstvo Chateau Topoľčianky dve strieborné medaily. Slováci ohúrili Francúzov, keď svojimi sviežimi a voňavými kabernetmi predbehli slávne provensalské ružové vína.

Čítať ďalej: Slovenskí ružoví panteri dobyli Paríž

Slovenské víno je najlepšie na svete!

Slovenskí milovníci vína oslavujú. Ružový cabernet z vinárstva Mrva & Stanko získal na prestížnej parížskej súťaži zlatú medailu aj titul šampióna.
Víťazný ružový cabernet sauvignon bude stáť zhruba 8 €. Veľa ho však nebude, len 12-tisíc fliaš. To sa zatiaľ žiadnemu vínu zo Slovenska, ale ani z Česka, doteraz nepodarilo! Ale pozor, výnimočného nápoja nie je veľa.

Víťazné víno zatiaľ čaká na fľaškovanie a etikety. „Nebude ho veľa. Iba 12 000 fliaš,“ prezradil Peter Stanko, spolumajiteľ vinárstva.

Čítať ďalej: Slovenské víno je najlepšie na svete!

Cabernet Sauvignon z Trnavy zožal v Paríži úspech

Svetový šampión. Takýto titul získalo vínko Cabernet Sauvignon Rosé z trnavského vinárstva Mrva & Stanko. Udelili mu ho v marci na prestížnej výstave v Paríži, preslávenom kvalitnými vínami.

Čítať ďalej: Cabernet Sauvignon z Trnavy zožal v Paríži úspech

Sur lie je zápletka vo víne á la France

Ako čas plynie, mení sa móda a štýl vína. Nemennou zostáva túžba po víne, ktoré sprostredkuje mimoriadnu hĺbku, silu a bohatosť zážitku z nápoja. Tvrdí to vinár Vladimír Mrva. Cestou k nemu môže byť aj víno vyrobené metódou sur lie, pri ktorej sa mladé víno necháva dlhší čas ležať na jemných kvasniciach.

Čítať ďalej: Sur lie je zápletka vo víne á la France

Cabernet Sauvignon 2009 od M&S Šampiónom

„Zimomriavky na chrbte a určité tušenie sa náhle zmenilo na nesmiernu radosť, dojatie až slzy, keď mi prof. Malík večer telefonoval z Paríža,“ zveril sa Vladimír Mrva so svojimi pocitmi, keď sa dozvedel o úspechu svojho vína. Po prvýkrát v histórii Slovenska na veľkom svetovom podujatí Vinalies Internationales Paris, ktoré je považované za nepísané Majstrovstvá sveta, zazneli slová Šampión a Slovakia v jednej vete.

Čítať ďalej: Cabernet Sauvignon 2009 od M&S Šampiónom

Zlato pre slovenské Chardonnay

Milovníci plných zrelých bielych vín s obľubou pijú tie, vyrobené metódou sur lie. Bola vyvinutá v dvoch oblastiach Francúzska: v okolí Nantes a v Burgundsku. Vína z týchto oblastí sú absolútne rozdielne.

Čítať ďalej: Zlato pre slovenské Chardonnay

vina