Víno týždňa: Tramín, ktorý sa pri degustácii žuje

eTREND / 27.7.2006

Tramín červený patrí na Slovensku medzi menej pestované biele muštové odrody, no kvalita mokov, ktoré v poslednom období ponúkajú renomovaní domáci producenti je ohromná. Mrvov tramín je jedným z príkladov.

Senzorické hodnotenie: Pre odrodu charakteristická zlatožltá farba moderného, reduktívneho naturelu. V orchestri bohatých aróm chutí a vôní hrajú prvé husle tóny liči, čajových ruží a medu ozvláštnené štipkou mletého korenia. Chuť vína je plná, robustná, dochuť čistá, predlhá.

Celkový dojem: Bezprecedentný príklad suchého extraktívneho bieleho vína - pri degustácii sa nepije, ale žuje.

Partnerstvo s jedlom: Tramíny si pre svoju bohatú senzoriku už tradične najlepšie rozumejú so sladšími špecialitami ázijskej kuchyne. Inšpiratívnym tipom môže byť i kombinácia tramínu s pizzou, hydinou s ovocím či melónom so šunkou.

Ocenenia: Concours Mondial de Bruxelles 2006 - zlatá medaila, Vínne Trhy Pezinok 2006 - zlatá medaila, Agrovíno Nitra 2006 – šampión, Národný salón vín SR 2006

Bodové hodnotenie: 92 bodov (max=100)

Cena: 350 Sk (Vinotéka Félix Košice)

Pomer kvalita/cena: vynikajúci (dobrý - veľmi dobrý - vynikajúci)

Martin Mráz, eTREND, Autor je vínny publicista.

vina